Sunday, March 15, 2009

Life is hard and tough too..

What a life.. aku bz dengan kerja sejak dari keluar hospital last year 12.12.208 until now.. no rest.. aku dah terlalu penat dengar kerja.. kerja.. kerja.. aku bukannya career woman.. aku kerja bukan nak mengejar pangkat.. tapi aku kerja sebab aku dibayar untuk kerja tu.. i'm paid to do the job.. kalau setakat kerja aku jer aku tak kisah.. nie kerja boss aku pun aku kena buat.. sungguh cisss kan tu.. aku selalu terkena macam nie.. apo nak dikato ehhh.. nak berenti kojo, ekonomi tengah meleset.. laki aku lak suh bertahan.. nak bertahan.. camno nak bertahan ehh.. den raso macam dah nak angkat kaki dah nie..

nie aku nak citer pasal my current boss.. bagi aku la kan.. sesaper yang ada hati nak jadi boss tu.. ilmu mesti le penuh kat dada kan.. kalau setakat pandai cakap je pandai, renti kan le.. aku rasa le big boss pun bukan tau menilai, asal english power je boleh jadik boss.. padahal keje hampesss.. kalau cam gini le, tak lama le tu.. akunyer boss skang nie miss H, sebelum tu si jin.. mamat jin pun kelakar gak.. abis semua keje dia aku kena buat.. setiap kali ada meeting, abis satu finance staff dihangkut nyer, bukan apa, bila big boss suh buat apa2 senang, staff dah ada depan mata, boleh le si Jin tu point kat sesaper yang dia berkenan untuk buat keje.. kelakar kan tu.. si Jin nyer time, setiap kali meeting, dia akan mendiamkan diri, sebab dia tak tau apa2.. so, staff akan jawab.. last2 big boss sudah bengang.. dia kena sound le.. Finance dah macam takde head, iyer tak iyer gak tuh si Jin nie.. takkan le nak makan gaji bute je kan.. dah tu gaji besau lak tu.. almaklum le finance head.. so.. banyak kali gak le dia kena sound sebelum dia cabut.. dia pun tak larat nak dengar kot carutan boss.. padan muka..


selepas si Jin tu blah.. masuk lak miss H nie.. aku sangkakan panas sampai ke petang.. rupernyer bukan hujan di tengah hari lagi nie.. pepatah dah tukar.. "ku sangka hujan sampai kepetang, rerupanyer hujan lebat disertai ribut petir sebelum tengahhari..".. parah le miss H nie.. pandai cakap aje.. dan dia gak pandai menipu.. aku la kalau orang pandai cakap aku boleh la tahan.. kalau dah sampai tahap menipu, aku dah tak dapek nak nolong lagik.. keje dia nak mengipas boss & nak tunjukkan dia baguih.. boss bagi dateline tak logik pun dia akan angguk2.. lepas tu dia akan bagitau staff suh meet the dateline.. sebab dia tak tau langsung apa staff dia buat (dan dia memang tak nak amik tau langsung pun).. so, kita akan bgtau napa x dapat meet the dateline tu.. mula le dia tak tentu arah.. kelakar tau, di boleh siap amik mc, not feeling well lah, sakit kaki le.. itu lah.. ini lah.. kelakar kan.. dia ala2 tak nak face the realiti gitu.. kesian aku orang2 macam gini.. dah tu bila miss H nie amik cuti, mesti le big boss akan carik the next person.. which is, ME.. ciss sungguh.. aku dah tak larat tau, selalu macam gini.. dah tu, keje bukan sikit.. banyakkkk tu.. aku kena coordinate, kena organise, kena prepare, kena review.. apa nie.. memula tu, aku boleh le layan.. lelama aku dah naik fed up.. aku dibayar gaji executive, dah tu kena buat dari keje kuli pencacai sampai keje boss.. tak worth kan.. aku setakat sebulan dua boleh le,, nie aku rasa dah macam tanggung biawak hidup pulak.. memang biawak sungguh miss H tuh... malas aku nak membicarakan pasal biawak nie..

penat pulak aku menaip sesambil meluahkan rasa amarah aku tu pasal miss H.. aku nak rest lah.. sebab akunyer perasaan marah pun dah kureng sket.. legaaaa...

seblom aku berundur.. aku nak ulang sekali lagi.. moral of the story.. sesaper yang teringin nak jadik boss & mengejar gaji bulanan yang besau tuh.. belek2 le kat dada tu.. ilmu dah cukup ke blom.. kalau ilmu sejengkal aje.. renti kan le.. jangan le menyiksa diri & orang lain.. sungguh keji perbuatan tu...

7 comments:

sya said...

Pokok pangkalnya silap boss besar tu sebab silap amik orang jadi ur head of finance..

acik ila said...
This comment has been removed by the author.
acik ila said...

kak syaaaaaaaa :(((((... napa saya selalu kena macam nie.. penat tau uhukk.. uhukk..


ok.. stop sedey.. be cool.. move on.. skang nie nak relek & tak nak fikir yang bebukan.. paling penting hidup mesti mau happy :D..betol tak kak sya.. saya dah x nak stay back lagi.. :D

Masy said...

bile lg bos nk sound miss H tu pulak. nanti bole laaa dia berambos sbb x tahan kene carot ehehhehe

acik ila said...

hahahha.. masy.. dedengar dia pun dah banyak kali kena carot.. tapi dia buat selamber je.. sbb dia x dpt keje lain lagik.. so, dia nyer taktik takmo dengar carotan berbisa tu dia akan off the phone & keluar opis, pi mana tak sure (balik umah kot).. & besoknyer kalau boss panggil, dia bgtau big boss dia ada meeting kat luar & x dpt receive call.. keji kan tu..

takpe kejap je tu dia kat sini.. for sure lepas nie dia x kan tahan.. sbb suka sangat menipu.. tu le padahnya..

ILA said...

Heiii..Cik Ila..
Apa khabar..jauh sungguh utk ku smpai ke sini...
Harap molek2 senantiasa ok
miss u;)

acik ila said...

hi ilaaaaa... jauh ke :P:P:P.. mmg jauh dari segi jarak.. tapi dengan internet.. rasa dekat sekaliiiiiii.. ekekekek.. kekekeke