Friday, August 25, 2006

Positive Attitude

7 Surefire Steps to a Positive Attitude

Attitude, as you have heard many times, is every-thing. That theory has been written in thousands of books, spoken to millions of people, and driven deep into your mind. Why? It's true.

Your attitude is your own personal filter for every-thing that happens to you, around you, or within you. What takes place in this world is not as important as how you view it.

You cannot choose what will happen to you. You cannot guarantee success and happiness for yourself. These things are out of your control. You can, however, choose how you feel about these things, about how you respond to these situations.

With a positive attitude, you will have the ability to be happier each and every day, make others around you happier, and live a good life. Below are seven tips that can help you keep your positive attitude going.

When you find yourself getting fed up and your mood is taking a turn for the worse, take a step back and put things into perspective.
Is the stress and frustration really worth it? When you look at the bigger picture, don't they seem a bit insignificant? They should, because nine times out of ten the daily problems we face are not really that important when we take a look at life as a whole.
You are alive, you have food, shelter, and freedom. These things are reason enough to smile when you wake in the morning.

You are expecting something in the mail. Each day you run to the mail box, filled with excitement and anticipation. And then, finally, it comes!
People love to look forward to things. Some say that anticipation of something happening is better than when it actually happens.
We all have special events that are coming up. Holi-days, birthdays, vacations, weekends, etc. Keeping these in mind will give you something to stay excited about.

There is no better way to forget about your worries than to help someone else with theirs. When you take the focus off of yourself, and give your attention to helping people, your attitude will change dramatically.
This tip not only includes helping friends and family, but also volunteering to help those in need whom you may not know. When you give of yourself, you'll receive tenfold in return.

There are times when the only solution is to get away from it all. If you know that you are in a negative mood, or have been in low spirits for some time, take a break. It could be just what you need.

Taking a break can vary from a short trip in your car, to a vacation in the Bahamas. A walk around the block, or a leisurely drive around the neighborhood can also work wonders for your mood and attitude.

Talking things out can help you see the good in a bad situation. Call a friend and tell them about your problem, or just chat about any topic that comes to you. This is a very therapeutic and effective cure to a rough day.

One thing to always remember is that life is short. The worst thing would be to look back on your days wishing you could have been happier. Now is the time to take a good look at your attitude and make the necessary improvements.

Days, weeks, months, and years have a way of rushing by. Don't let them pass while you are in a negative mood about life. A positive attitude is worth the work, effort, and change that it takes to create it. Look back with no regrets, only happy memories.

A common cause for a poor attitude is the feeling that you are in a situation that is just too hard to deal with. Perhaps you don't have the job you want, or you may have a boss that drives you crazy. It may even be more serious than that. You may be too young, too old, too tired, too unlucky, etc...

People have done more with less.

Many people from all over the world have overcome obstacles, solved problems, and maintained a positive attitude through the most trying of times. If they can do it, so can you.
The power of a positive attitude is always within your reach. You simply have to extend your hand and grab it. Use the tips above to gain a great attitude, and to make your life happier, healthier, and wealthier

Wednesday, August 23, 2006

Before & after KAWIN

kelakar gak baca lawak orang singapore nie.. source dari anak sedara hubby..
nie sesaja postkan untuk suka2 aje.. :D

B4: Come syg, let me carry d bag 4 u. Kesian u..
Afta: Beg u pun u malas nk bawa. Lain kali jgn bawa beg ah!

B4: Syg, u ok? Bodoh nye batu! Nk pegi hospital?
Afta: Jln betul2 la! Buta ke? Batu tu macam besar pun tk nampak!

B4: Lawanye u pakai baju ni. Turn on!
Afta: Hey, tk tau malu eh? Tgk nampak longkang tu! Babat
berlapis2 macam langsir ropol2!
Awak pakai, saya yg malu tau!

B4: Manjanye syg i ni. Mcm i nak gigit2, nak romen dgn u skrg jugak!
Afta: Oi! Org tgk ah! Da tua pun tk malu ke?

B4: U nk makan burger ramly? Ok, besok i masuk JB belikan u eh syg..
Afta: Burger McD pun sama pe! Jgn cerewet ah! Makan je!

B4: Kalau pakai make-up tebal pun dia kata cantik.
Afta: Ape ni make up mcm tepung gomak? Wayang pekji pun kalah tau!
Bulan2 asyik beli make-up je!

B4: U tkde bnyk duit pun, i tetap syg u. Kekayaan tk menjanji kan
Afta: Tu la, dulu tk nk blajar betul2. Skrg baru nk menyesal!
Duit tong sampah bulan ni camne?

8. SEX
B4: Kalau kita kawin, hari2 i nk dekat dgn u tak nak kluar bilik.
Afta: Eh, i penat tau! Ingat i robot ke? Gatal, tepi ah menyibuk je!

B4: Sudala syg, jgn merajuk. Yelah, i salah. I minta maaf. Maafkan i eh?
Afta: Da buat salah tk nk mengaku. Tau nk merajuk je. Awak punye
pasal ah! Tk kuasa aku nak pujuk2!

B4: Sedapnye u masak (walaupun tk sedap)
Afta: Mak u tak ajar masak ke? Ni Nasi lemak ke nasi basi?

B4: Syg, kita mkn dekat restoran mahal tu eh? Mahal tkpela, skali skala...
Afta: Mak oi! Pe mahal! Da la! Mee grg mamak pat haig rd lagi sedap.
Tak mau lah terkopak aku!

B4: Bye syg, I luv u too. Muaks! Miss u la syg. (Padahal smlm baru jumpe)
Afta: Ah, ok bye! Tak bole la. Kawan i ade ni! Bye la bye la!


Monday, August 21, 2006

Best Picture Of Tear 2005 - 2

Stellar light show
From ground-based telescopes, the "ant nebula" resembles the head and thorax of a garden ant.

Un-bear-able heat
Koluk the polar bear goes headfirst into the pool at the
Albuquerque Rio Grande Zoo in Albuquerque, N.M., on July 15.

Grand old night
Tanner Mann, 8, of Hortonville, Wis., gets a good seat on top
of his mother's car July 4 for the fireworks show at Riverside Park in New London.

Fury from above
Lightning ripples over the Bass Performance Hall in Fort Worth, Texas, on June 14.

Rainbow times two
An afternoon storm brought a double rainbow over downtown Chillicothe, Ohio, on May 27.

Mideast flare-up
A Palestinian youth uses a slingshot to fire stones at Israeli soldiers from behind a barricade of burning tires May 23 .

The little duckling who could
Mallard ducklings wait their turn May 14 as a sibling
struggles to make it up a curb in South Bend, Ind. The mother,
who had already cleared the obstacle, flirted with traffic for
20 minutes before leading her offspring safely across the busy road .

The gathering storm
Dark clouds roll over Blair, Neb., on May 9, bringing thunder and flashes of lightning.

Puppy love
Crystal, a year-old black Labrador-Dalmatian mix, peers through a heart-shaped hole in a fence.

Best Picture Of Tear 2005 - 1

Great white whale
A beluga whale swims in a tank at the Vancouver Aquarium.

A useful lesson
A German Shepherd named Pepper sits with two endangered Bengal
tiger cubs and a cougar cub, far right, at the home of veterinarian Rob Zammit outside Sydney, Australia.

Mother and child
An ethnic Albanian refugee from Selce, Macedonia, and her
child look through the window of a bus as they arrive in
Prizren in Kosovo on March 27, after fleeing the fighting in Macedonia two days earlier.

Light of the world
This composite image shows what Earth looks like at night. City lights highlight developed areas of the planet.

A galaxy's sharp edge
An image produced by the Hubble Space Telescope, released
March 1, shows a perfect "edge-on" perspective of the galaxy
NGC 4013, with huge clouds of dust and gas extending above the galaxy's main disk.

Red Square reflection
The Kremlin's Spassky Tower and passers-by are reflected in the wet cobblestones of Moscow's Red Square on Feb. 13.

Flying at nearly 35,000 feet, a jet passes over the disk of a
winter half moon above Boston on Jan. 3. The jet leaves
contrails in its wake due to the temperature difference between the hot engine exhaust and the cold air.

A Romp in Russia.

A polar bear cub plays near his mother at the Moscow Zoo .

Swallowed whole
A rainbow trout fingerling peers out from the gullet of a
northern pike at the Alaska Department of Fish & Game aquarium in Anchorage.

Suami cemerlang keluarga gemilang.....

( Dato' Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah)

1 Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami terbaik. Tanpa berniat dan
berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Ramai suami terlupa.

2 Bersyukur kerana mempunyai pasangan hidup. Yakinlah bahawa isteri anda
adalah pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik.

3 Suami mithali menjadi kebanggaan isteri. Pastikan anda membentuk sifat
positif dan istimewa. Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan oleh isteri anda.

4 Setiap hari pulang dengan senyum dan bersemangat. Apabila suami tersenyum,
isteri dan anak-anak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun. Senyumlah apabila sampai ke rumah.

5 Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan isteri setiap hari. Semua
isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. Berapa minit yang anda luangkan unutk berbual dengan isteri setiap hari ?

6 Telefon isteri ataupun hantar SMS sekadar untuk menyatakan yang anda sayang
ataupun rindu pada isteri. Isteri anda akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan ataupun mesej tersebut.

7 Hiburkan hati isteri anda dengan bercerita, buat lawak atau gurauan yang
mesra. Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan suami isteri.

8 Pastikan anda bergurau senda dengan isteri di dalam kenderaan semasa dalam
perjalanan ke tempat kerja ataupun ke mana sahaja. Ramai suami membazir masa dengan membisu semasa di dalam kenderaan.

9 Amalkan makan bersama setiap hari. Berbual mesra dan nasihat menasihati
semasa makan. Amalan ini akan menarik hidayat Tuhan dan mengeratkan hubungan. Elakan berbual perkara yang melalaikan semasa makan.

10 Ajak isteri mandi bersama sekali sekala. Bergurau senda semasa mandi
bersama adalah sunah yang dapat mengeratkan hubungan suami isteri.

11 Bantu isteri melakukan kerja rumah. Ini adalah sunah yang dapat meringankan
beban isteri, mengeratkan kasih sayang dan menbahagiakan pasangan anda.

12 Amalkan mesyuarat keluarga sekerap yang mungkin. Amalan bermesyuarat
menarik hidayat Tuhan,mengeratkan hubungan dan menyelesaikan banyak masalah.

13 Pastikan penampilan anda anggun, kemas, bersih, wangi, sihat dan ceria.
Ramai suami inginkan isteri yang mengancam, tetapi mengabaikan penampilan diri sendiri. Mana adil ?

14 Didik isteri dengan memberi nasihat dan perigatan secara hikmah. Jadikan
tindakan dan amalan anda sebagai contoh teladan yang cemerlang. Elakan cakap tak serupa bikin.

15 Berikan nafkah kepada isteri mengikut keperluan keluarga dan kemampuan
suami. Ramai suami mengabaikan nafkah kerana isteri bekerja. Ramai suami yang kedekut dan berkira. Ini menyebabkan isteri derita dan rumah tangga terancam.

16 Jadikan penawar hati kepada isteri. Ambil berat keperluan dan kemahuan dan
peka kepada emosi dan situasi isteri. Isteri yang bahagia membentuk keluarga sejahtera.

17 Sentiasa taat kepada semua perintah Tuhan dan memastikan keluarga juga
patuh kepada Tuhan.

18 Suami mithali sentiasa menyimpan rahsia isteri. Ramai suami secara sengaja
ataupun tidak sengaja menceritakan keburukan isteri kepada orang lain. Ini wajib dihentikan.

19 Muliakan keluarga isteri seperti keluarga sendiri. Ada suami yang
menbeza-bezakan antara keluarganya dan keluarga isteri. Ada suami yang memusuhi keluarga isteri. Anda bagaimana ?

20 Bentuk sifat cemburu yang positif. Cemburu tanda beriman, sayang dan endah.
Suami yang tidak cemburu adalah dayus. Isteri amat suka apabila suaminya ada sifat cemburu. Dia rasa dihargai.

21 Jadilah suami yang pemaaf. Syurga isteri di bawah tapak kaki suami.
Maafkanlah isteri setiap malam sebelum tidur supaya rumah tangga bahagia dan isteri mudah masuk syurga.

22 Tegur kesilapan isteri dengan hikmah dan kasih sayang. Isteri merajuk bukan
sebab ditegur, tetapi cara ditegur yang kasar. Apabila suami kasar, isteri jadi takut, bingung, hiba dan memberontak.

23 Gunakan Nabi Muhammad sebagai model. Hidupkan amalan sunah dalam rumah tangga. Sebut nama rasul apabila mendidik dan menasihati keluarga bagi mendapat hikmah.

24 Mendahulukan keperluan isteri daripada orang lain. Ini adalah tertib
memberi khidmat. Ramai suami yang melebihkan orang lain daripada isterinya. Elakan kesilapan ini.

25 Suruh isteri dirikan sembahyang dan ibadah lain. Apabila berjauhan, telefon
ataupun SMS bagi mengingatkan sembahyang. Wasiatkan isteri untuk sembahyang fardu dan sunat. Buat pesanan ini sehingga suami meninggal dunia.

26 Cintai isteri sepenuh hati. Cintai tanpa syarat, bertambah mengikut usia,
penuh kemaafan, memberi tenaga,tidak pernah sensara serta berteraskan iman dan takwa.

27 Sentiasa berubah secara positif. Sebelum cuba ubah isteri dan keluarga,
ubah diri dulu. Apabila suami berubah, keluarga akan turut berubah. Apabila suami cemerlang, isteri akan gemilang.

28 Pamer keprihatian yang tinggi terhadap keluarga. Ramai suami tidak ambil
kisah dengan keluarga mereka.Cuba tanya apa lagi khidmat tambahan yang patut berikan kepada keluarga.

29 Pamer kematangan yang tinggi. Orang yang matang tenang, sabar, waras,
bijaksana, dapat membuat keputusan dan cekap menyelesaikan masalah.

30 Memuliakan semua perempuan bukan sekadar isterinya. Ramai lelaki cuba
hormat wanita tertentu sahaja.Ramai isteri yang kecewa terhadap suami yang menghina atau tidak hormat sebarang wanita termasuk pembantu rumah.

31 Bentuk beberapa sifat wanita yang terpilih dalam diri suami. Nabi Muhammad
amat pemalu, pemaaf, peka,endah dan mudah menangis. Sifat wanita yang ada pada lelaki menaikkan martabat lelaki dan lebih disayangi wanita.

32 Mahir dalam menguruskan keluarga. Peka dengan masalah dan karenah ahli
keluarga, cekap mencari punca masalah, mencari alternatif penyelesaian dan memilih penyelesaian yang optimum.

33 Membaiki diri secara berterusan. Tingkatkan iman dan takwa, cuci hati
dengan sembahyang taubat, istighfar,memaafkan dan minta maaf, berkawan dengan orang yang baik, pendapatan yang berkat dan baiki amalan dan tindakan.

34 Jadi contoh atau model terbaik untuk keluarga. Doa dan usaha supaya setiap
perbuatan anda dapat dicontohi dan dibanggakan ahli keluarga. Apakah sifat dan amal anda yang dapat dicontohi oleh ahli keluarga ?

35 Jadikan diri anda pendorong dan motivator berkesan unutk keluarga. Sentiasa beri galakan dan belaian. Elak marah, kritik ataupun hina keluarga. Fikir positif dan bersangka baik terhadap keluarga.

36 Tingkatkan ilmu berkenaan agama. Lazimnya, suami yang mendidik keluarga
berkenaan agama. Belajarlahilmu agama dengan niat mendidik diri dan keluarga.

37 Sentiasa menegakkan kebenaran. Tegas menyatakan apa yang buruk dan apa yang baik. Elak mengenepikan kebenaran semata-mata bagi menjaga hati ahli keluarga. Tegakkan kebenaran dengan hikmah.

38 Bertindak tegas dan lemah lembut mengikut situasi. Tegas dalam menyeru ke
arah kebaikan. Lemah lembut dalam menegur dan memberi nasihat. Tegas sangat orang memberontak, lembut sangat orang pijak.

39 Latih diri memuji dan menghargai isteri. Ramai suami yang pandai kritik
tetapi tidak tahu memuji. Belaian merawat emosi dan fizikal isteri dan membuat dia terasa disayangi. Cari peluang untuk sentiasa memuji.

40 Cari peluang untuk bertindak romantis terhadap isteri. Ini termasuk senyum,
lemah lembut, sebut sayang tiga kali sehari, buat sebelum disuruh, sentuhan sayang, pujian dan memberi hadiah.

41 Fahami yang isteri ingin selalu di sisi suami. Suami pula berjauhan dengan
isteri sekali sekala. Apabila berjauhan, telefon, SMS ataupun e-mel unutk bertanya khabar, berikan maklumat dan mengubat rindu.

42 Bentuk kerjasama yang mantap dengan isteri. Pamer kesatuan hati dan
pendapat kepada anak-anak dan orang lain. Wujudkan kerjasama melaui mesyuarat, berbual, tolak ansur, bermaaf-maafan dan banyak berdoa.

43 Nilai diri daripada kaca mata isteri. Buang sifat dan amalan yan isteri
benci. Berusaha keras melakukan perkara yang isteri suka. Apabila isteri bahagia, suami akan bertambah bahagia.

44 Apabila suami melayan isteri seperti mana dia melayan kawan, pasti isteri
bahagia. Bayangkan cara anda melayan isteri sebelum kahwin. Ulangi layanan itu sekarang. Pasti hebat kesannya.

45 Suami wajar belajar jadi mengikut setia. Patuhi cadangan, pandangan dan
pandapat isteri yang betul. Jangan bangkang perkara yang baik. Kawal macho dengan saksama

46 Buat undang-undang dalam rumah tangga. Apabila suami marah, isteri mesti
senyap. Apabila isteri marah,suami mesti senyap. Ini mengelakkan daripada bergaduh. Orang tidak boleh bergaduh sendirian.

47 Latih gerak batin anda supaya serasi dengan gerak batin isteri. Serasikan
gerak batin dengan berdoa, patuh perintah Tuhan, maafkan isteri, bersangka baik dan lakukan perkara baik untuk isteri mengikut sebarang lintasan dalam hati.

48 Pimpin isteri dengan nasihat dan kasih sayang. Pesan selalu dan nasihat
sekali-sekala. Waktu terbaik nasihat adalah semasa rehat, minum petang, waktu bersiar-siar dan semasa hendak tidur.

49 Seimbangkan hidup dengan sempurna. Rajin di tempat kerja, rajin juga di
rumah. Peramah dengan kawan, peramah juga dengan isteri. Disiplin di pejabat, disiplin juga di rumah. Sabar dengan orang, sabar juga dengan isteri. Di luar dan di dalam rumah serupa.

50 Urus stres dengan sempurna supaya keluarga tidak terjejas. lakuakan riadah,
berdiet, hentikan merokok,bercampur dengan orang positif, bermain dengan bayi, tengok ikan di akuarium, menyanyi, sembahyang taubat dan maafkan semua orang.

"Wahai Tuhan...
ku tak layak ke syurgamu ...
namun tak pula aku sanggup ke nerakamu...
kamilah hamba yang mengharap belas darimu ...
"Ya Allah...
jadikanlah kami hamba2 mu yang bertaqwa ..
ampunkan dosa2 kami, kedua ibubapa kami,
dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia"........

Friday, August 18, 2006

You say It Best When U say Nothing at All...

Pic of Mahsuri..

Hari ini mood … tak ceria.. bukan bad mood tapi rasa macam tak nak cakap.. tired.. fed up.. boring.. semua ada..

Sampai2 opis terus kacau Nescafe.. my fav. drink in the morning, tak dapat Nescafe sure susah nak focus pasal kerja. Tapi since kena operate ari tu, nescafe susu ku tidak sepekat dulu. Just a lite one.. senang gitu, at least the caffeine yang diminum tu dapat diproses keluar in a day..

Briefing for ISO audit. Kenkununnya company nie nak dapatkan SIRIM punya cert. terpaksa le follow all the rules. Tapi rasa macam kartun pun ada gak. Setelah 10 tahun beroperasi baru skang nak kenakan procedure yang ketat semata2 kerana nakkan cert tu.. for me it’s hypocrite. Kalau betul iklas, dari awal lagi procedure tu patut diketatkan.. but then again, never late than never katanya.. yeahhh… whatever..

Aku bosan kerja kat sini sebab aku tak pandai nak bodek boss.. hermm sesuatu yang aku tak belajar kat sekolah.. “ kalau u nak naik pangkat cepat.. u should know how to kipas boss laaa..” someone told me.. me?? nak kipas boss.. sorry lah.. takde masa. My immediate boss pun tau I punya habit.. dia pun tak pernah kena kipas.. if really panas I will on the fan and hadapkan kat my place only.. u panas u bagitau lah.. senang, boleh gerakkan kipas tu 180 degree. hahaha.. hahaha.. sikit pun tak bagi muka.. nie millennium punya zaman daa.. u don’t have to bodek anymore… skang bukan zaman dolu2 nak idup kena pandai bodek.. terukkan aku nie.. tapi pasal kerja aku kena le respek boss.. yang aku melalut kat atas tu kalau takde kena mengena pasal kerja.

Aku kerja so far ok aje.. cuma my immediate boss cakap.. boss besar komplen aku nie kurang bersosial. To him kalau orang tu baik dengan dia, orang tu pandai bersosial lah.. even budak yang pandai bersosial dengan dia tu ader dua ketul kawan je kat opis nie.. tapi to him, she is very the pandai bawak diri and bersosial (or so sial??).. not like me, jumpa dia, just greet pastu smile a bit & angguk aje.. ehh respek aper tu. Aku senyum dah sukup bagus dah tu.. nasib baik aku nak senyum.. besar rahmat tu wehhh.. cumanya aku tak suka nak bersembang.. sebab pada aku “You say it best.. When you say Nothing at all”.. ok per.. hahaha.. hahaha..

At the end of the day, it’s up to you lah boss.. i knew that I’m not in your fav list (I guess, I’m the top of your black list???).. as for me, if u judged your staff base on your perception, without evaluate them thoroughly, than you’re making a mistake.. staff will not respect you.. so it’s your choice lah. I’m happy with I’am now, and I wish the same goes to you..

Lega sikit aku.. tahap keboringan pun dah ilang.. so, lepas nie boleh konsentrate kerja balik.. :D..

Yahooo besok dah ari Sabtu.. salam berhujung minggu untuk semua :D

sekadar nukilan rasa

Thursday, August 17, 2006

cerita aku

Assalamualikum… almaklum le rumah baru cat kaler puteh.. terasa nak menaip lah pulak.. kenkununya mood untuk menulis ader le.. kununnya laa.. entah2 this is the first and last post.. hahaha.. hahaha

Bukan lah tak nak menaip, kengkadang kalau naik lrt, monoreal or drive, terasa macam banyak benar mender yang boleh di storykan.. tapi bila on je laptop kat umah, rasa macam ..”ehh aper mende aku nak tulis nie”.. it always like that.. kengkadang fedup dan dah takde mood nak menulis langsung.

Hermmm skang stuck lagi.. what story should I post for today.. haiyaaa.. ok lah.. what about I just post my pic from Langkawi. I think for a start, it should be simple lah.. no need to create huuu haaa story.

Nie pemandangan dari kapalterbang.. saje je amik gambor awan tu.. nice to see from the top.. masa nie on the way to Langkawi.. cantek pulak nampak awan berarak, so i just took a picture..

Wish to post a few picture.. tapi tak boleh nak attachedkan pulak gegambor tu.. ishkkk.. geram lak..

tak boleh nak continue citer tanpa gambor2 tu (echecehhh alasan je semua tu sebenornya)..

bebenornya masa rehat dah abis.. nie nak kena sambung kerja.. hahaha.. hahaha..

p/s nukilan tak menjadik

Tuesday, August 15, 2006

Story From Thailand

Donno whether it's true or not.. i'll reserve my comment..

There was this Singaporean who went on a tour to Bangkok.
During his stay there, he happened to meet his Thai business associate who invited him to his house.
After being introduced to the family which included three daughters, the Singaporean was asked to stay for dinner.
It was a simple meal of vegetables and fish served with traditional white rice.
The Singaporean man took his leave and continued the remainder of his tour.
Three months later, the man decided to divorce his wife of 10 years. His wife was shocked!
After persistently asking for a reason, he disclosed that he was madly in love with his Thai associate's second daughter.
He couldn't seem to stop thinking about her and the longing will only go away when he is with her.
He insisted on the divorce and wants to marry the girl. The wife in her desperation decided to seek help from a "Si Fu" recommended by her relative.
It is through him that they discovered a shocking custom.
In some parts of Thailand, when a girl first got her period, she is to rear a fish and feed it with the sanitary pads after using them.
The fish is killed when she spots the man she wants to marry. The fish is cooked and served to this man.
The man will be so mesmerized by her and will love her till the day she dies.
The wife upon knowing this custom appealed to the "Si fu" for a solution.
The "Si Fu" says that only when the girl rejects the man in the face will he wake up from his trance. There is no other way out.
The wife made a trip to Thailand to speak and plead with the family. They relented and the spell was lifted.

Moral of the story:
You men out there don't be taken in by a simple meal. There is more to it.
They have similar customs in Indonesia too. But they use pubic hairs instead.

Thursday, August 10, 2006

Air- Jenazaah...heard of it, yet to travel, surely once in our l ifetime

Fly Air-Janaazah

1.When we are leaving this world for the next, it shall be like a trip to a foreign country. Where details of that country will not be found in glamorous travel brochures the Holy Quran and Hadith.

2.Where our plane won't be British Airways, Gulf Air, Singapore Airlines or Emirates but Air Janaazah.

3.Where our luggage won't be allowed to be 30kg, but our deeds, no matter how heavy they weigh. You don't pay for excess luggage, they are carried free of charge, with compliments from our Creator.

4.Where our dress won't be Pierre Cardin or the like, but the white cotton shroud.

5.Where our perfume won't be Channel or Paco Rabane, but camphor and attar.

6.Where our passport won't be Singapore, British or India but Al-Islam.

7.Where our visas won't be six months leave to stay or else,but Laa Ilaaha Illalah Muhammadur Rasool Allah.

8.Where our air hostess won't be gorgeous female, but his name is Izra-eel.

9.Where the in flight service won't be 1st class or economy but a piece of beautiful scented or foul smelling cloth.

10.Where our destination won't be Jeddah International or Chennai Airport but the last terminal graveyard.

11.Where our waiting lounge won't be nice carpeted and air-conditioned rooms, but the six- feet deep gloomy qabr.

12.Where the immigration officer won't be his Majesty's officer but Munkar and Nakeer. They only check out whether you deserve the place, you yearn to go.

13.Where there is no need for custom officers or detectors.

14.Where the transit airport will be Al-Barzakh.

15.Where our final place of destination will either be the garden under which river flow or the hell fire.

16.The trip does not come with a price tag. It is free of charge so your Savings would not come handy.

17.The flight can never be hijacked, so you don't worry about terrorist.

18.Food won't be served on this flight, so do not worry about allergies or whether the food is Halal.

19.Do not worry about legroom; you won't need it, as it will become things of the past.

20. Don't worry about delays. This flight is always punctual. It arrives and leaves on time.

21.Don't worry about in-flight entertainment program because you would have lost all your sense of joy.

22.Do not worry about booking this trip it has already been booked(return ticket) the day you became a fetus in your mother's womb.

23.At last the good news! Do not worry about who will be sitting next to you. You will have the luxury of being the only passenger.

Tuesday, August 08, 2006

Belajarlah Untuk Berkata 'Cukup'

Kisah dan teladan dari makhluk Allah yang bergelar manusia............untuk renungan dan iktibar

Assalamualaikum warahmatullah... Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam.

Sesungguhnya aku bersaksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah yang Esa, tiada sekutu

bagiNya dan sesungguhnya aku bersaksi bahawa Nabi Muhammad itu hamba dan rasulNya.

Selawat berserta salam buat Nabi Junjungan Muhammad SAW yang mempunyai keperibadian mulia & diutuskan sebagai ikutan. Juga buat sekalian muslimin & orang2 yang beramal soleh...

Minggu lepas saya sempat tonton sebahagian dari sebuah filem yang disiarkan di channel Vision Four. Tajuknya Interstate 60. Pelakon utamanya saya tak kenal tapi pelakon tambahannya ramai yang top2.

Salah satu babak yang saya ingat sangat, ialah di awal cerita yang membabitkan pelakon terkenal, Micheal J.Fox. Dalam babak tu, Micheal kelihatan seperti seorang businessman yang sibuk.

Ketika itu dia sedang bercakap2 di handphonenya di dalam kereta. Di belakangnya ada seorang lelaki sedang mengayuh basikal sambil menghisap pipe. Tiba2 Micheal buka pintu keretanya dan akibatnya lelaki tersebut terlanggar pintu tersebut dan tergolek. Tengah tergocoh2 & sibuk mintak maaf tuh, handphone Micheal terlepas dari tangan. Sampai je keatas jalan, datang satu trailer lenyek handphone. Apa lagi, menyumpah

seranah la dia. Yela... Sebagai businessman, tentu handphone tu alat penting untuknya.

Dalam keadaan marah, terkeluar dari mulut Micheal (lebih kurang la...) "Saya harap ini tak pernah terjadi".

Rupa2nya lelaki yang bawa basikal tadi ada kuasa magik. Dia mampu ulang balik masa dan mereka kembali ke satu keadaan di mana Micheal masih dalam kereta dan lelaki tadi masih menunggang basikalnya.

Bila tiba hampir ke kereta Micheal, dia berhenti. Tiba2 Micheal keluar dari kereta. Kali ni lelaki tadi tak melanggar pintunya seperti sebelum ini. Jadi Micheal terus rancak berbual hinggalah tiba2 datang trailer

dan melanggar Micheal J. Fox. Lelaki tadi, yang berada di belakang kereta Micheal & memerhatikan segalanya, berkata "Some people just don't know what to wish for" (Sesetengah orang tak tahu apa yang patut diminta).

Apa kesudahan filem ini saya tak tahu sebab saya tak menontonnya hingga selesai. Tapi saya cukup tertarik dengan perkataan lelaki yang berbasikal tu. Sesetengah orang tak tahu apa yang patut mereka minta.

Bukankah hampir kita semua begitu? Dalam filem tadi, Micheal mengharapkan kemalangan tu (basikal langgar pintu keretanya) tak berlaku supaya handphonenya terselamat. Tapi tanpa kemalangan itu, dia pula yang maut.

Perasan tak?

Ini satu telefilem fiksyen. Rekaan semata. Tapi perkara ni sebenarnya berlaku dalam kehidupan harian kita. Seringkali kita meminta perkara yang macam2 seolah2 itulah yang terbaik untuk kita. Persoalannya,

tahukah kita apa yang terbaik untuk kita? Kalau kita dilahirkan miskin, kita sering berdoa untuk menjadi kaya. Hendak mengubah kehidupan, kita kata.

Tapi kita pastikah kekayaan itu yang terbaik untuk kita?

Atau kita dilahirkan pendek, atau terlalu tinggi, atau hitam atau berpenyakit. Tentunya kita mengharap2kan keajaiban untuk menjadi manusia yang sempurna atau sekurang2nya 'just nice'. Mungkin juga kita

terbabit dalam kemalangan yang mengorbankan orang yang tersayang. Pasti tercalit dalam hati keinginan untuk mengembalikan masa itu supaya kemalangan itu dapat dielakkan dan nyawa orang kesayangan kita juga selamat.


Persoalannya, adakah apa yang kita perolehi sekarang ini bukan yang terbaik? Adakah Allah itu zalim atau pilih kasih dengan memberi sesetengah orang nikmat manakala setengah lagih azab? Bukankah Allah itu Maha Adil? Bukankah Allah itu Maha Mengetahui? Bukankah Allah itu Maha Bijaksana?

Jika begitu, mengapakah ada sesetengah dari kita yang bernasib malang manakala sesetengah yang lain bernasib baik sepanjang hidup mereka? Sebenarnya, kita adalah apa yang kita minta (we are what we wish for) dengan izin Allah.

Kadangkala tatkala kita berdoa, kita sendiri kurang faham dengan apa yang kita minta. Ada orang berdoa minta selamat. Akan tetapi Allah berikan dia dari sihat jatuh sakit. Dari kaya jatuh miskin. Dari jelita jadi hodoh.

Bagaimana itu? Itu hanyalah sebagai ujian kesabarannya. Seandainya imannya tetap kuat, insyaAllah dia akan selamat di akhirat kelak. Selamat juga, bukan? Adakah Allah menolak permintaannya?

Tidak! Bahkan Allah meletakkannya ke tempat yang lebih tinggi. Begitu juga dengan keadaan saya baru2 ini. Hidup dikelilingi hutang lapuk. Pening kepala nak bayar. Interest makin meningkat. Ibu mana yang tak kasihan lihat anaknya susah hati?

Satu hari tu ibu saya beritahu saya yang dia tiap2 hari berdoa minta saya dapat banyak duit. Dia simpati dengan saya katanya. Saya katakan kepadanya. Kalau banyak duit, tiap2 bulan saya dapat, Alhamdulillah. Saya katakan padanya kalau mahu berdoa untuk saya,berdoalah semoga hutang lapuk saya selesai. Saya beritahunya ketika

sebelum Zuhur.

Zuhur tu juga dia telah tukar doanya dan Alhamdulillah, petang itu juga saya nampak jalan penyelesaiannya. Doa ibu itu berkat. Sekarang, Alhamdulillah ringan rasanya beban di kepala saya. Maha Suci Allah...

Apabila Allah menentukan sesuatu ke atas kita, percayalah itu adalah yang terbaik. Hanya mata kita yang diseliputi dengan nafsu yang tidak dapat melihat kebaikan yang ada pada sesuatu kejadian. Mengapa sukar

bagi kita untuk redha kepada kejadian Allah? 'Grass is always greener onthe other side'. Kan? Kita sentiasa melihat apa yang ada pada orang lain itu lebih baik dari apa yang kita miliki.

Sedang Nabi saw telah menasihatkan agar kita melihat orang yang di bawah. Jangan melihat orang lebih tinggi kerana intu akan membuat kita tidak bersyukur. Dan itulah masalahnya pada diri kita. Kita sentiasa

mengejar peluang yang lebih baik. Sentiasa mahukan yang lebih banyak.

Saya sendiri mengalami perkara ini. Dan saya percaya ramai yang turut mengalaminya. Siapa yang taknak gaji besar, kan? Masa saya gred, ekonomi negara benar2 sedang menjunam. Saya kehulu ke hilir mencari kerja. Akhirnya saya bekerja sebagai operator di kilang metal stamping. Gaji RM400 sebulan. Tiada OT. Tolak itu, tolak ini,dapatlah RM350. Hm... Cukup? Dah tentu tidak. Ketika itu saya hanya memiliki sebuah motor Yamaha 110SS hadiah ayah sempena dia dapat EPF. Isi minyak dengan makan dah habis. Ketika itu saya fikir, dapat gaji RM750 pun jadilah.

Kemudian saya bekerja sebagai Lab Technician. Betul2 saya dapat RM750. Cukup? Tak juga. Masa tu saya mula terfikir. Dapat gaji RM1500 pun dah cukup. Allah tunaikan lagi. Bekerja pula di petrochemical plant.

Sebagai trainee, dapat la RM1500 sebulan. Ya Allah... tak cukup juga. Sebab masa tu saya dah beli kereta Iswara. Saya fikir, dapat RM2500 cukup la.Tapi bila dapat banyak tu, saya tukar kereta pula. Kesimpulannya tak cukup juga! Memang takkan cukup. Nafsu itu adalah benda yang paling besar!

Sekarang, ketika kawan2 saya berlumba masuk syarikat lain yang offer gaji 2 - 3 kali ganda, saya tetap di sini. Kalau ada yang bertanya kenapa saya tak ikut mereka, senang saya katakan. Saya selesa di sini. Kalau solat

saya panjang, bos tak pernah marah. Sedang rakan2 saya di syarikat baru dibenarkan solat hanya dalam masa 5 minit sahaja.

Kini saya dah pandai mengatakan cukup. Cukuplah sebanyak ini yang Allah beri. Sekiranya diberi lebih, Alhamdulillah. Sekiranya semakin kurang, semoga Allah perkuatkan iman saya menghadapi dugaan mendatang.

Yang penting bagi saya, apa yang saya perolehi ini halal dan diberkati.

Pesan Nabi saw kepada Saiyidina Ali ra supaya jangan mengira2 rezeki untuk hari esok kerana Allah menurunkan rezeki pada tiap2 hari. Ini benar2 terkesan dalam hati saya. Tapi bukan bererti kita tak boleh mengejar yang lebih baik. Kejarlah dunia seperti akan hidup 1000 tahun lagi. Tapi dunia itu ibarat bayang2. Makin dikejar makin ia lari.

Kejarlah akhirat seperti akan mati esok hari.Kerana akhirat itu umpama matahari. Makin kita kejar akhirat (matahari), dunia (bayang2) akan mengejar kita. Rezeki itu hak Allah maka bermohonlah kepada Yang Memiliki rezeki itu. Kerana tiada rezeki untuk kita tanpa ada izin dariNya.

Terjadi kepada kenalan saya. Dengan gaji RM1000 sebulan, nak bayar ansuran rumah, nak isi minyak motor yang makin naik, duit lampin anak, duit makan, tinggal pula di JB, memang tak cukup. Sering dia mengeluh. Di

tempat kerjanya pula dah lama hadkan OT. Kesian dia. Selalu dia cakap dia nak cari kerja lain. Dah banyak dia apply tapi tak dapat2 sebab tiada kelulusan dan umur pun dah makin lanjut. Atau setidak2nya dapat banyak OT.

Saya katakan padanya, besar periuk besarlah kerak. Sekarang dia pakai motor. Kalau gaji besar lagi, mungkin dia pakai kereta. Besar mana pun tetap tak cukup.

Tapi... Masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Akhirnya Allah tunaikan permintaannya. Tiba2 dia dapat banyak sangat OT. Hari2 balik rumah sampai tengah malam. Langsung tak rehat. Main dengan anak pun 2 -3 minit masa pagi sebelum ke tempat kerja. Bila jumpa, dia cakap dah penat. Tak larat nakOT. Saya ketawakan dia. Bukankah ini yang dia minta? Ya, katanya. Tapi dia dah tak larat. Hari Ahad je dia dapat rehat. Bila nak main2 dengan anak?Kesian anaknya. Ke masjid pun hari Jumaat saja sekarang ni... Saya katakan padanya, kita tak boleh dapat segala2nya. Dia nak duit, Allah bagi duit.Tapi dia hilang kehidupan dan masa dengan anaknya. Itu adalah permintaannya. Bersyukurlah Allah telah menunaikan...

Kalau nak dikongsi, terlalu banyak rasanya apa yang saya lalui. Saya pasti, saudara2 semua juga ada lalui perkara yang sama. Di sini, bukan niat saya nak mengajar. Bukan juga nak menunjuk pandai. Saya hanya

mengajak saudara2 sekalian terutamanya diri saya sendiri untuk berfikir. Apa yang kita buru? Apa yang kita cari? Apa yang kita dapat? Berapa kali pernah kita bersyukur dan berapa kali pernah kita katakan cukup?

Cukup atau tidak apa yang kita ada, bergantung kepada cukup atau tidak kita bersyukur ke hadrat Allah. Juga bergantung cukup atau tidak kita tambat nafsu kita. Yang penting tiap kali selepas solat, berdoalah pohonkan Allah berikan yang terbaik buat kita.

Nabi saw pernah memberitahu, orang yang tidak berdoa selepas solat adalah orang yang sombong. Dalam

hadith yang lain, Baginda saw berkata orang yang sombong adalah syirik kerana hanya Allah yang layak untuk bersifat sombong. Wallahu'alam...

Ya Allah! Ampunkanlah kami ya Allah. Selama ini kami leka.

Selama ini kami lalai dalam mengejar nikmat dunia hingga kami lupa janji nikmat syurga Mu.

Cukupkanlah kami dengan apa yang Kau beri. Dan jadikanlah kami insan yang tahu bersyukur. Amin... Ya Rabbal 'Alamin...

Akhir kata, berlajarlah untuk berkata cukup.....

Sekian buat kali ini. Segala yang baik datang dari Allah dan yang buruk adalah akibat kebodohan saya sendiri. Wabillahitaufiq walhidayah,Wassalamualaikum Warahmatullah

Thursday, August 03, 2006

Something to share..

An old American Muslim lived on a farm in the mountains of eastern

Kentucky with his young grandson. Each morning Grandpa was up early

sitting at the kitchen table reading his Quraan .

His grandson wanted to be just like him and tried to imitate him in

every way he could. One day the grandson asked, "Papa, I try to read

the Quraan just like you but I don't understand it, and what I do

understand I forget as soon as I close the book. What good does

reading the Quraan do?"

The Grandfather quietly turned from putting coal in the stove and

replied, "Take this coal basket down to the river and bring me back a

basket of water." The boy did as he was told, but all the water leaked

out before he got back to the house. The grandfather laughed and

said, "You'll have to move a little faster next time," and sent him

back to the river with the basket to try again. This time the boy ran

faster, but again the basket was empty before he returned home. Out of

breath, he told his grandfather that it was impossible to carry water

in a basket, and he went to get a bucket instead.

The old man said, "I don't want a bucket of water; I want a basket of

water. You're just not trying hard enough," and he went out the door

to watch the boy try again.

At this point, the boy knew it was impossible, but he wanted to show

his grandfather that even if he ran as fast as he could, the water

would leak out before he got back to the house.

The boy again dipped the basket into river and ran hard, but when he

reached his grandfather the basket was again empty.

Out of breath, he said, "See Papa, it's useless!"

"So you think it is useless?" The old man said, "Look at the basket."

The boy looked at the basket and for the first time realized that the

basket was different. It had been transformed from a dirty old coal

basket and was now clean, inside and out.

"Son, that's what happens when you read the Quraan. You might not

understand or remember everything, but when you read it, you will be

changed, inside and out. That is the work of Allah in our lives."

Tuesday, August 01, 2006

Proof that women are cut from a different cloth..


If Laurie, Linda, Elizabeth and Barbara go out for lunch, they will call each other Laurie, Linda, Elizabeth and Barbara.

If Mark, Chris, Eric and Tom go out, they will affectionately refer to each other as Fat Boy, Godzilla, Peanut-Head and Scrappy.


When the bill arrives, Mark, Chris, Eric and Tom will each throw in $20, even though it's only for $32.50. None of them will have anything smaller and none will actually admit they want change back.

When the girls get their bill, out come the pocket calculators.


A man will pay $2 for a $1 item he needs.

A woman will pay $1 for a $2 item that she doesn't need but it's on sale.


A man has five items in his bathroom: a toothbrush, shaving cream, razor, a bar of soap, and a towel from the Marriott.

The average number of items in the typical woman's bathroom is 337. A man would not be able to identify most of these items.


A woman has the last word in any argument.

Anything a man says after that is the beginning of a new argument.


Women love cats.

Men say they love cats, but when women aren't looking, men kick cats.


A woman worries about the future until she gets a husband.

A man never worries about the future until he gets a wife.


A successful man is one who makes more money than his wife can spend.

A successful woman is one who can find such a man.


A woman marries a man expecting he will change, but he doesn't.

A man marries a woman expecting that she won't change and she does.


A woman will dress up to go shopping, water the plants, empty the garbage, answer the phone, read a book, and get the mail.

A man will dress up for weddings and funerals.


Men wake up as good-looking as they went to bed.

Women somehow deteriorate during the night.


Ah, children.

A woman knows all about her children. She knows about dentist appointments and romances, best friends, favorite foods, secret fears and hopes and dreams.

A man is vaguely aware of some short people living in the house.


Any married man should forget his mistakes. There's no use in two people remembering the same thing.


A couple drove down a country road for several miles, not saying a word.

An earlier discussion had led to an argument and neither of them wanted to concede their position.

As they passed a barnyard of mules, jack asses, and pigs, the husband asked sarcastically, "Relatives of yours?"

"Yep," the wife replied, "in-laws."