Tuesday, January 27, 2009

Movies I watched during CNY holiday..

Selama 4 hari cuti CNY, aku melepak aje kat umah.. cuma hari ahad je aku keluar kejap ke JB.. carik newspaper & magazine.. aku beli CD Budak Kelantan (CD Ori tau).. aku dah lama nak nengok citer nie, tapi baru last sunday aku nampak CD nie kat Larkin..

Apa aku buat sepanjang cuti.. biasa le.. after subuh sambung tidor lagi (best wooo..), biasanya kerja aku during holiday masak je, pastu sambung lepak lagik.. & bila hubby aku on kan DVD, aku pun biasa le numpang nengok. biasanya aku malas nak layan movie yang dia nengok.. tapi disebabkan cuti panjang dan aku takde plan pun nak kemana2.. so, layan je le..

siap buat review tuh citer yang aku nengok.. hehehe.. hehehe.. nie pun kes banyak masa terluang.. Laki aku nie lak, kalau citer tu best, dia akan nengok ulang2 kali.. tu sebab apa2 citer yang dia on kan.. aku malas nak amik pot.. tak rasa rugi pun.. bebila nanti dia on kan lagi.. so, senang citer, aku tak kan miss lah citer2 yang dia nengok..


so, last saturday dia on kan movie nie, dah lama dah citer nie since 2003.. title Tears of the Sun.. lakonan Bruce Willis.. aku suka gak nengok kalau bruce willis berlakon dalam action movie, especially Die Hard.. tapi dalam bebanyak action movie, yang nie le sesatu lakonan dia pasal perang yang aku nengok..


Quite interesting lah the story.. fiksyen story pasal civil war kat West Afreika - Nigeria. Kenkununnya Bruce Willis nie jadi komandor dalam rescue mission yang dikerah oleh U.S. Navy SEAL untuk menyelamatkan berberapa orang warga US, termasuk lah minah nie sorang, heroin filem nie la.. lakonan si beauty Monica Belluci..


So, si Bruce Willis & the team (aku rasa ada lah dalam 10 - 15 orang gitu) berhempas pulas le dalam hutan afrika tu untuk menjayakan misi depa.. tapi biasa lah banyak tak logik le citer nie.. kalau in real life, dah lama team nie mati.. tapi biasa lah.. sebab nie filem fiksyen kan.. hero & ada le dua tiga kerat masih hidup.. ok la citer nie.. tapi banyak sangat ledakan bom & taburan peluru ke arah orang awam, buat aku naik ngeri.. nak2 skang nie di saat kekejaman israel laknat ke atas penduduk Palestine di Gaza, masih belum berakhir.. aku tak dapat nak imagine keadaan sebenar di Gaza.. tapi melalui gambar2 di akhbar.. aku rasa lebih teruk dari movie yang aku tonton nie.. semoga Allah mencucuri rahmat ke atas setiap warga Palestine yang gugur.. Aminn..




The next day, hari ahad, my hubby on kan Crash, citer nie pun dah lama main kat panggung, somewhere in 2005 gitu. Citer nie banyak plot & secara tak langsung plot2 tu berkait antara satu sama lain.. aku suka citer nie, watak semua pelakon hidup dan walau pun banyak plot, tapi semua tu tak mengkonfusekan aku..
Movie nie mengisahkan how other racial & ethnic struggles untuk hidup di Los Angeles.. susah gak nak menceritakan perihal citer nie sebab banyak sangat plot kan.. so, to make it short.. aku amik je kisah yang paling menyentuh hati.. kisah mexican locksmith (gambar kat bawah tu, yang dok pelok anak dia tu), nyaris mati kena tembak ngan Persian store owner (which he use blank bullet).. hermmmmm sedeh ahh part nie.. nak citer detail karang napa mende nie jadik sure jelak lak..
Selain dari kat atas tu banyak gak kisah lain yang menyentuh hati dalam cerita nie .. dan baru aku tahu susahnya kaum & etnik lain nak survive kat US.. terlalu banyak banyak diskriminasi, dan ini semua berlaku disebabkan kebanyakkan orang suka jugdge the book by it cover.. tu sebab manusia sering beperasangka antara satu sama lain.. so, aku cadang kan pada sesaper yang belom nengok citer nie.. carik le DVD citer nie.. it's worth watching it.. trust me.. :D
Antara pelakon citer nie yang aku kenal, Sandra Bullock, Brendan Fraser, Matt Dillon, Ryan Phillippe dan ramai lagi lah..


Takat nie je le review aku kali nie.. Aku dah nengok Budak Kelantan.. & it's the best malay movie so far yang pernah aku tonton.. aku akan buat review sikit masa lagi.. skang aku dah tak larat.. aku nak rest & play with my pet for awhile.. hehehe.. heheheh..
so, sampai ketemu lagiiiiiiii.
adios amigoss...


4 comments:

ILA said...

UIIIII..CIK ILA!!!
ada sihatttt kahhh??
mana tauuu..terbanyak mamam limau..mueheheheh:p
pehhhhhhhhhhh!!cuti2 asyik menengok Movie sajorrrr..tak produktif lorrrrrrrrrrrr:P

peace!

acik ila said...

sehatt... ekekekeke.. & masih ada 1 lagi pilem blom review tuh.. budok kelate.. this week review.. masy nyer link nak nengok ala2 photoshp tu http://kotakhujan.blogspot.com/.. nanti kalau dah berjaya mengedit tu.. jgn lupa tontonkan pada umum yer .. :D

Masy said...

tears of the sun tu muvi yg org n ex tgk on our 1st date. hebat tak 1st date tgk cite perang2 ehehehheh~

hu~

Anonymous said...

thanks the haed sup

free movies