Tuesday, November 28, 2006

Kita Selalu Terlepas Pandang..

Assalamualikum semua.. acik nak minta maaf bebanyak kepada pengunjung blog nie, yang datang tapi hampa sebab blog tak di update kan.. acik sekarang banyak kerja sebab company nak tukar accounting software.. apa lagi kita kat bahagian akaun nie, kelam kabut le nak mengupdatekan memana yang patut sebelum software tu di tukar.

Kengkadang kalau banyak kerja, naik malas pulak nak buat pastu nak relek2.. macam sekarang nie laa.. hehehe.. hehehe.. mana le tak sibuk, dah le nak tukar accounting software, closing account lak dah dekat.. eeeeeee hampess betul le.. tapi dalam sibuk2 tu sempat gak pi Singapore hujung minggu.. yang nie tak boleh le nak skip..

Buat NBK.. acik bukan sibuk sebab dah dapat kerja kat Senawang.. alkisahnya acik mungkin dah kena reject sebab sampai sekarang, takde pun letter offer dari dorang.. acik tak kisah la.. sebab aper yang dia offer masa interview tu pun kureng dari yang dapat skang nie.. so, bertahan aje le kat sini selagi termampu..

Selain dari mintak kerja tak dapat.. ada gak citer lain yang acik nak share kat sini. Pasal handphone acik yang kena curik.. memang jahat le sesaper yang curik tu.. dah berbakul2 gak dok sumpah seranah si pencurik bedebah tu.. memang sedih la kalau ingat kejadian yang berlaku 2 bulan lepas tu.. dah lama kejadian tu, tapi sampai sekarang masih tak puas hati lagi dengan si pencuri l**nat tu.. eeee geramnya.. handphone Sony Ericsson w800i. Belum puas pun lagi dok belek handphone tu, dah kena curik.. tapi sebenarnya, walau pun bergantang2 marah, menyumpah seranah, geram .. ect.. tak dapek le nak nolong, sebab myself pun part to be blame gak. Pi tinggal2kan barang berharga tu napa.. itu le yang paling dikesalkan sampai skang nie.. uhwaaaaaaaa….

Kisah di atas, kira macam dah bukan rezeki aku, & kes2 terpencil, yang tak sepatutnya aku dok teringat sampai hari ini, sebab saban hari kita disogokkan dengan cerita2 yang lagi dasyat & ganas.. kisah Altantuya yang kecoh beberapa minggu lepas, lagi kesian.. dan baru minggu lepas, rompakan micro cip yang bernilai jutaan ringgit.. macam2 kes lah.. kes bunuh berlaku hamper setiap hari.. mengerikan.. itu le setakat hilang handphone, kecok bagai nak rak.. bersyukur aje lah dengan apa yang ada.. kisah di bawah nie lagi sedih..

Sekadar renungan... juga peringatan buat diri kita semua yang sering terlepas pandang

Aku telah menemui sebuah rumah yang usang. Rumah itu hanya berdindingkan buluh bertanggakan batang kelapa. Di serambi rumah itu ada beberapa anak kecil yang kelihatan lesu dan letih. Aku hampiri mereka lalu bertanya kepada yang paling tua antara mereka, seorang kakak yang berumur baru kira-kira 11 tahun:

"Mana emak? "

"Mak pergi menoreh," jawabnya.

"Mana bapak?"

"Bapak pergi kerja..."

"Habis tu adik yang kecil ini siapa yang jaga?" Di situ ada seorang bayi
dalam lingkungan umur 5 bulan.

"Adik ini sayalah yang jaga." Jawab budak berkenaan.

"Awak ada berapa orang adik-beradik?"

"Sepuluh."

"Adik ni yang ke berapa?"

"Saya yang kelapan."

"Mana abang-abang kamu pergi?"

"Tolong emak menoreh."

"Adik puasa hari ini?"

"Sama je makcik, puasa ke tidak.. Kami ni makan sekali je sehari..."
Jawabnya.

Mendengar kata-kata itu aku sungguh terharu.

Lalu aku bertanya lagi "Adik bersekolah dimana?"

"Saya tak sekolah.. Emak bapak tak mampu..".

"Bapak kerja apa?"

"Tangkap ikan kat sungai nak buat lauk bukak puasa ".

Budak itu memberi tahu, lebih baiklah bulan puasa berbanding bulan lain kerana pada bulan puasa mereka dapat makan kuih. Ada saja orang yang hantar.

Aku berlalu dari situ dengan seribu-satu keinsafan. Kebetulan di simpang jalan ada orang menjual daging lembu tempatan. Aku beli satu kilo tulang lembu. Di kedai runcit pula, aku beli rempah sup dan sepuluh kilo beras untuk disedekahkan kepada keluarga itu.

Bila saja aku beri barang-barang itu pada adiknya, dia melompat kegembiraan sambil menjerit "Yeh yeh..! Kita dapat makan daging malam ni..!".

Aku bertanya kepada si kakak mengapa adiknya girang sangat. Dia memberitahu aku, sejak dari raya korban tahun lepas baru sekarang mereka berpeluang makan daging lembu sekali lagi.

Seminggu kemudian aku datang lagi ke rumah itu. Bila mereka melihat aku datang, mereka girang menyambutku di pintu rumah. Kebetulan pada hari itu aku sempat berjumpa dengan ibu mereka.

Sungguh menyedihkan cerita yang aku dengar:

Anak yang berumur 4 tahun itu memberitahu padaku bahawa mereka sudah
seminggu makan sup tulang yang aku berikan hari itu.

"Tiap-tiap hari mak buat sup, sedaplah makcik.."

Aku bertanya kepada emaknya macam mana dia lakukan hinggakan sup itu boleh
tahan sampai satu minggu?

Dia memberitahu padaku bahawa pada hari pertama dia merebus tulang itu,dia telah berpesan kepada anak-anaknya agar tidak membuangkan tulang yang telah dimakan. Dia kutip semula semua tulang-tulang itu dan merebusnya semula untuk dimakan pada hari berikutnya. Itulah yang dia lakukan setiap hari.

Dia berkata "Kalau tidak dapat makan isi, hirup air rebusan tulang pun dah lebih dari cukup untuk anak-anak saya. Dia orang suka sangat."

Aku bertanya lagi "Upah menoreh berapa makcik dapat?"

"Cuma RM3.00 sehari."

"Ayahnya bekerja macam mana"

"Kalau dia dapat ikan itulah yang dibuat lauk setiap hari."

Rupa-rupanya aku terlupa bahawa aku sebenarnya hidup dalam keadaan mewah..

Pernahkah anda menghirup air rebusan tulang yang direbus semula sepanjang hidup anda? Atau adakah anda buang saja tulang itu beserta daging-daging yang ada padanya kerana anda kata ianya "TAK SEDAP"?

Mungkin kita sudah terbiasa hidup senang hinggakan kita lupa bahawa kalau pun kita susah, masih ramai lagi orang yang lebih susah dari kita.





2 comments:

Anonymous said...

Heran jugak upah menorehnya sikit sangat... Indon yg menoreh dgn abang ipar den pun pendapatan sebulan almost sama dgn den...hu..hu..hu.. Tapi itu laa.. the point is seperti Acik tulis diakhir kalam...jangan dok tgk kekurangan kita jerk...tapi tgk & mensyukuri kelebihan jugak..

acik ila said...

wahhhhhh banyaknyer gaji mat indon tu walau pun sekadar menoreh.. ke selain dari menoreh dia ado kojo lain tak.. ???

itu le nbk.. kengkadang kita nie alpa.. jadik jalan terbaik, amik le memana yang patut untuk dijadikkan pedoman..