Tuesday, November 29, 2005

Ladies Period Caution

Bagaimana nak hindarkan diri dari terkena penyakit, terutama penyakit kanser.. sememangnya semua orang tak nak kena sakit walau sikit pun (tak tau le kalu ada orang yang sememangnya nak carik penyakit).. banyak le supplement yang ada kat pasaran untuk kuatkan sistem badan.. memang laku..

Apersal tetiba cakap pasal sakit, sebab pagi tadi dapat satu email, untuk menghindarkan diri dari terkena sakit kanser.. di pastekan email tu kat sini..

Ladies Period Caution

It has been a traditional theory that ladies are not suppose to wash their
hair during their period.

But there are no solutions to the question why?

The victim will only realise at their later stage of their life, facing
the symptoms of breast and ovary cancer.

Today ladies still wash their hair during their period with the thinking
that they will be safe if they blow dry their hair.
But this will not prevent them from getting the cancer. Please read the
article below:

A well known Taiwanese medical professor specialist in cancer research
based in a Japanese university did a survey on 30,000 pre cancer patients.

She found these patients are very choosy in their food, wash their hair
during their period and carry heavy object and drink cold drinks.
This will course the incomplete of ovulation and the remaining menses
will turn into toxic and the imbalance of hormone will lead to ovary and
breast cancer.

During the research she found the method of prevention to these cancer.

The secrets are;
1. One must change their lifestyle and eating habits.
2. Do not wash our hair while having period, do not wash your hair just
for the cooling effect and contraction of ovary.
3. Excessive bleeding must be investigated by a gynae.
4. No cold drinks.

If you feel drowsy, breast expansion and constipation, these are the early
symptom of ovary or breast cancer.
To prevent use:
1. Black sugar
2. Chinese lotus (leng ngau)
3. Carrot and
4. Barley
Boil to soup and drink. This is the best prevention
.


Pasal pemakanan, memang boleh terima.. kita tak boleh sebarang makan makanan yang terhidang didepan mata.. kena le memilih sikit.. amboi cakap pandai.. aku nie pantang nengok sea food.. sure bedal abis2an.. makanan favourite tuh.. tu pun bahaya gak, banyak kolestrol.. ermmm tapi dah sedap tu yang tak leh tahan tu..

Tapi part jangan basahkan rambut bila period tu, macam tak leh terima laaa pulak.. macamana nie.. aku nie kalu mandi mesti nak basahkan rambut.. sekali sehari tu mesti.. kengkadang sampai 3 kali sehari pun ada.. bila teori2 macam nie keluar aku cuak gak.. aku tau le kengkadang ada cina2 yang tak mandi pagi, pergi kerja.. aku tak tau sebab dorang memang dah tau & nak prevent diri dorang dari terkena penyakit ke.. atau sememangnya tu tabiat dorang tak leh mandi pagi (sejuk & takut kena air.. mungkin gak).. sampai sekarang aku tak tau jawapan dia (macamana nak tau kalu aku tak pernah tanya dorang tuh)..

Tapi aku rasa aku masih lagi akan basuh rambut setiap hari.. even when I’m period.. bukannya aku tak percaya teori2 tu, tapi sebab aku tak tahan le rambut tak basuh nih.. rasa berkuap semacam je kat dalam tudung.. pastu aku tak mau rambut aku berbau hapak.. aku tak suka.. aku part2 rambut nie obsess sket.. syampo pun tetiap hari, inikan pulak jangan basahkan rambut..

ishkkk.. macam2 lah..

4 comments:

Kak Lady said...

acik ila...thanks for pasting the e-mail here...dpt jugak buat panduan..walaupun ade kala kita rasa bende2 tu mcm remeh tapi no harm for trying..kak lady memang suka mencuba aper petua pun & kalau ade pantang larang...cuba lah ikut kalau untuk kebaikan...

pasal cuci rambut masa period tu...akak penah dengar jugak...tapi orang cina cakap jgn cuci rambut masa 1-2 hari period sebab takut nanti bawah mata akan jadi hitam lama kelamaan...

acik ila said...

aisehh.. jadi ada betulnya gak le pertua jangan cuci rambut masa period tu.. kalau setakat 1-2 ari ok le kak lady tu acik boleh le terima, ingatkan kalau kita period sampai 7-8 ari, masa tu tak leh basahkan rambut.. tak larat ahh..

thanks kak lady for sharing ur knowledge her.. really appreciate it..

boblokman said...

Ima Acih Acik Ila aca _Log _ob ___man. Aku pun baca ruangan wanita you nih. Apa nak komen pun tak tau. Aku jantan, mana ada period. Tapi aku suka period film. Blog you cantik dan kreatif. Aku belajar sendiri. Satu tulisan kekadang sampai terlupa diri. Tolong2 lah bagi ilmu tu sikit. Salam pantai timur.

Anonymous said...

Excellent, love it! Guaranteed traffic web site promotion advertyz com better search engine placement Cooking schools in seattle2c wa Sex toys sex toy