Thursday, October 16, 2008

2nd Appointment di KK Hospital


Waduhhhh.. nak pergi jumpa dokter Kang kat hospital terasa takut banget pagi tadi.. berdebar-debar je kat dalam dada aku nie.. Bismillah dengan tawakal aje aku turun pagi tadi.. appointment pukul 9.25, aku sangka kan kat hospital canggih mesti le tepat pada waktu.. tapi hampehh ahhh.. padahal KK tu kira hospital private tuh.. tapi masa menunggu tu buat aku panasss je..


aku sampai di hospital pukul 9 pg.. sangka kan kejap aje.. boleh le aku nak balik opis, kira amik time off la.. tapi tunggu punya tunggu.. dari time off terus jadik half day leave.. bengang jap aku.. tunggu dokter dtg dah satu hal.. kul 9.30 baru nampak dokter Kang terkejar2 masuk bilik no. 12.. dah tu aku pun get ready lah.. kan ke appointment aku kul 9.25.. mesti lah no aku dulu naik.. tetiba "tinggg".. laaaa haii.. no lain lak keluar.. cisssssss.. hangin kejap aku.. sabar.. sabar..


dah 9.45 baru le aku boleh jumpa dokter.. lepas dokter baca aku nyer report bagai.. dia bagitau kemungkinan besar aku masih tak mengandung2 lagi di sebab kan blockage kat falopian tube.. dah tu ditambah dengan cyst lagi.. so, kalau aku nak buat fertility treatment aku kena buat operation dulu... alamakkk sedih aku.. aku mintak laparoscopic.. at least healing time faster.. tapi dokter tak boleh bagi kepastian samada laparoscopic je dah cukup.. or kena buat major surgery.. time nie aku dah tak berdaya dah.. terpaksa lah aku dengar cakap dokter.. so, dia dah schedule kan aku nyer operation on 11.11.2008.. aku try mintak awal.. tapi semua operation theater dengan jadual dokter sendiri dah penuh.. alamakkk aii ramai betul lah orang sakit.. aku terpaksa tunggu que nak operate.. boleh gitu..



lepas jumpa dokter, aku kena register terus ke pre admission.. pelik pulak kat sini.. awal2 lagi dah kena register.. aku ikut je le.. dah abis register kita ke bahagian financial consultant.. sebab aku dah pernah kena operation dulu.. so, kali nie insurance co tak boleh pakai.. sedih aku.. aku dah berdebar2.. dokter kang dah la senior specialist.. mesti aku kena bayor mahal.. mana lak aku nak cekau duit.. dah discuss dengan financial consultant semua bagai.. dia bgtau semua cost dianggarkan dalam $5,900.. mungkin cost dia berkurangan atau lebih sket base on condition aku on that operation day.. so, dia bgtau lagi yang kita boleh pakai pakai medisave up to $2,700, so kena top up cash lagi $3,100. Pasal medisave aku tak risau.. aku boleh pakai medisave hero aku tu.. luv u so much laling erroooo.. hehehehe.. hehehehe.. & balance yang kena top up cash tu.. terpaksa le bayar ngan saving aku nie.. uhwaaaaaaaa.. nangis ko.. sebab aper.. lepas nie aku dah tak boleh shopping sakan lagikkk.. uhukk.. uhukk...



aku sedih 2 dalam 1.. pertamanya aku dah fobia dengan operation.. keduanya lagi sedeh sebab aku tak boleh berbelanja sesuka hati lagiiiiiiiii... uhwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... sabor je la:((..


17.10.2008 - Latest Update

HR aku akan keluarkan guarentee letter untuk cover cost pembedahan tu.. tapi I'm not sure if this can be claim or not.. tapi memandangkan HR aku beria2 nak tolong.. she even mentioned, if I have to pay the hospital bill.. she'll help me to claim the bill.. alamakk terharu lah pulak aku.. wish she can help me out on this.. thanks Anna..

5 comments:

sya said...

Alhamdullilah dpt HR yg baik. Kak sya doakan pembedahan berjaya dilakukan InsyaAllah

acik ila said...

thanks kak sya.. tengah takut nie dok menghitung hari.. :(

Masy said...

takpe kak.. pengorbanan skang mana nk tau kot2 nanti pasni leh timang anak tinggi2 hehehe

chaiyook kak!!~ *hugs*

ILA said...

Mak oiiii...guna dolar s'pore @ US tu??
Kalau s'pore=Rm11 riban lebih tuuu..
KK?? ospital kat mana tuu??
cubalah buat kat MEsia..
mana tau..dpt kos yg kurang

acik ila said...

masy.. terima kasih masy, tolong doakan akak ya.. mudah2an akak dapat timang baby..

ila.. tu SGD.. kalau convert RM memang banyak giler.. skang dah pening nie.. hajat dihati memang nak buat kat JB.. tapi ramai pulak yang bagi advise suh buat kat KK Hospital, termasuk boss & HR..

KK Women's and Children's Hospital - Hospital Kandang Kerbau

:D